سید ضیا طباطبایی که پس از کودتای سوم اسفند ۱۲۹۹ نخست وزیر ایران شد کابینه ای تشکیل داد که به کابینه سیاه یا کابینه نیم بند معروف بود و این کابینه پس از ۹۳ روز سقوط کرد .
پدرش سید علی آقای یزدی از خطبای مشهور عهد مظفری است که بعد از انقلاب مشروطیت در صف مخالفان مشروطه قرار گرفت و همراه شیخ فضل الله نوری به دشمنی با مشروطه طلبان برخاست ( همان شیخ فضل الله شارلاتانی که آزادیخواهان اورا شیخ فضله الله مینامیدند)
اودر اولین روز صدارت خود نزدیک به دویست تن از رجال و شاهزادگان ودرباریان را توقیف کرد که قوام السلطنه وصارم الدوله وحسن مدرس و فرمانفرما و نصرت الدوله و عین الدوله و محمد ولی خان تنکابنی و سید محمد تدین از جمله آنها بودند .
نقطه زوال دولت سید ضیا را باید در اختلاف او و سردار سپه جستجو کرد .
سردار سپه که با سید ضیا الدین روابط خوبی نداشت با نزدیک شدن هر چه بیشتر به احمد شاه زمینه های برکناری اورا فراهم ساخت
احمد شاه که از اهانت ها و بی ادبی های سید ضیا دلخوش نبود در اول خرداد ۱۳۰۰ خورشیدی به او امر کرد استعفا دهد اما سید اطاعت نکرد تا اینکه احمد شاه او را بر کنار کرد و کابینه ۹۳ روزه اش سقوط کرد .
پس از برکناری ، رضا خان سردار سپه ۲۵ هزار تومان به او خرج سفر داد و او از طریق بغداد عازم اروپا شد .
سید ۲۲ سال در اروپا و فلسطین زیست و به شغل فرش فروشی پرداخت .
او پس از برکناری از مقام نخست وزیری و تبعید به اروپا ، روزهای اقامتش در اروپا را اینگونه شرح میدهد :
«عصبی بودم، شب ها به آپارتمانم که میرفتم در هوای سرد برلن دوش آب سرد را با فشار زیاد باز میکردم ، زیر آن می ایستادم و از شدت سرما دندان هایم کلید میشد و جیغ میزدم و زن صاحبخانه فکر میکرد که از تیمارستان آمده ام .
یک خروار نامه در انبارم بود که من یکدانه از نامه ها را باز نکرده بودم ، نامه ها را سر به مهر توی طاقچه میگذاشتم و هر سه هفته یکبار بدون اینکه نگاه شان کنم و بدون اینکه بدانم از طرف چه کسانی نوشته شده است دور میریختم.
شده بودم فرش فروش دوره گرد نه جناب میرزا سید ضیا الدین طباطبایی !
او بعد ها به دعوت مفتی اعظم فلسطین به فلسطین رفت تا از مهاجرت روز افزون یهودیان به آن سرزمین جلوگیری کند .
او سرانجام پس از سالها به ایران برگشت ، روزنامه منتشر کرد ، نماینده مجلس شد ، دختری روستایی را به زنی گرفت . صاحب سه فرزند شد و در اطراف تهران و قزوین به کشاورزی پرداخت .
سید ضیا تا پایان عمر یکی از مشاوران بسیار نزدیک شاه بود و پیام های او را به سران کشور ها میرسانید
سید ضیا بسال ۱۳۴۸درگذشت
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر